Date generale

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  MDC >

Date generale

În aceasta fereastra utilizatorul trebuie sa facă alegeri de care depind rezultatele de calcul.

 

DATI_GENERALI_RO

Meniu pentru definirea datelor generale

 

Descriere lucrare

În acest câmp se poate insera o descriere sintetica a proiectului și indica locația, proiectantul și data.

 

Zona

Inserând localizarea în format: strada xxxx, localitate, județ, stat, va fi individualizată automat zona de lucru. În alternativă trebuie asignate coordonatele în sistem WGS84 în grade zecimale. Zona va fi reafișata în rapoartele generale și folosită pentru localizarea seismica.

Pentru individualizarea zonei este necesară conexiunea la internet.

 

Normativa

Utilizatorul poate alege normativa de referință de utilizat respectiv pentru calculul GEO și STR.

 

Condiții ambientale

Alegerea are impact asupra verificării la fisurare.

 

Tipologia

Alegeți tipologia de calculat dintre cele propuse pentru ziduri din b.a. (zid cu consola, cu pinten de fundație, pe unul, doua sau trei șiruri de piloți) cu posibilitatea de a selecționa zid de greutate, etc.

 

Avvertenza Daca se alge realizarea calculului pentru un zid de greutate, programul efectuează calculul împingerii și verificările la alunecare, răsturnare și sarcină limită. Mai mult, realizează verificarea secțiunii de prindere zid-fundație. Aceasta din urmă se realizează pentru a controla ca secțiunea examinata sa nu prezinte tensiuni de tracțiune, ci numai de compresiune: în raport este specificată această verificare.

 

AvvertenzaDacă se alege realizarea calculului unui zid de închidere, se recomanda calcularea împingerii pasive (Ko) și luarea în considerare a unei valori foarte scăzute pentru împingerea pasiva (minim 1%). Programul calculează presiunea asupra terenului, care vă avea o derulare aproape constantă.

Acest tip de zid este considerat fix în aval.

Pentru acest tip de zid deplasarea vârfului (capătului) elevației este blocată, astfel încât programul face doar verificarea la încărcarea limită a fundației la baza și omite verificarea la alunecare și răsturnarea zidului.

 

Împingere

În acest câmp utilizatorul poate alege realizarea calculului împingerii terenului în regim activ sau pasiv (de exemplu pentru zidurile de închidere); pentru împingerea activa se poate opta pentru teoria lui Rankine, valabilă pentru ramblee/terasamente orizontale și în absența forfecarii teren-zid (δ = 0), sau a lui Mononobe & Okabe (valabilă în condiții seismice) care conduce la teoria lui Coulomb în absența seismului. Mai mult, pentru terenul în avalul zidului, în regim de împingere pasiva, se poate alege procentul de împingere efectiva. Împingerea pasiva este calculata de către program doar pe porțiunea de teren în aval de consola de fundație și nu pe acela de acoperire a acesteia (vezi panoul Umplere).

Pentru evaluarea creșterii împingerii seismice se cere alegerea punctului de aplicare: diagrama împingerilor seismice poate fi considerata triunghiulara, alegând punctul de aplicare al rezultantei la 1/3 H de la baza zidului sau la 2/3 H (diagrama triunghiulara răsturnată), sau constantă pe înălțimea zidului, alegând punctul de aplicare al rezultantei la 1/2.

 

Coeficienți globali limita de siguranță

Reprezintă limita de siguranță ceruta în cele patru verificări. Aceste valori se aleg de către utilizator și, odată definite, pot fi salvate ca valori predefinite pentru alte proiecte.

 

 


©  GeoStru