Distributia actiunilor verticale pe micropiloti

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Calcul Micropiloti >

Distributia actiunilor verticale pe micropiloti

 

Pentru a putea executa verificarea sarcinii limita a unui micropilot este necesara determinarea ratei efortului vertical si de moment care va fi absorbita de micropilot. Pentru aceasta se face referire la urmatoarea schema de calcul:

Distribuzione_sforzi

Schema de referinta pentru distributia eforturilor

 

Unde N si M sunt actiunile descarcate de suprastructura (in acest caz corpul pragului). Schema precedenta este utilizata pentru a distribui eforturile pe micropiloti. Distributia eforturilor se face presupunand ca fundatia este infinit rigida la legatura cu micropilotii, astfel incat distributia poate fi considerata cu evolutie liniara:

PRESSIONI_SUI PALI

Evolutia liniara a reactiunilor pilotilor

 

Pentru calcularea efortului incarcat pe un singur micropilot este necesar mai intai sa se determine excentricitatea efortului normal N fata de baricentru micropilotului (identificat prin coordonata xgp). Excentricitatea este calculata folosind formula:

 

Termenul suplimentar (xgf-xgp) permite luarea in considerare a eventualitatii ca baricentrul geometric al sistemului de piloti si baricentrul geometric al fundatiei nu coincid. In acest cz se poate aplica formula:

 

unde np este numarul de piloti, xi este coordonata x al pilotului i fata de originea globala de referinta, pi este descarcarea verticala pe pilotul i, Jx este momentul de inertie al sistemului de piloti fata de baricentru, calculat cu formula:

 

 


© GeoStru