Taluzuri infinite

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Formule GEO >

Taluzuri infinite

Introducerea în analiza stabilității versanților naturali pornește de la simplul caz al unui taluz infinit, adică un taluz suficient de lung pentru a fi considerat infinit.    

Se ia în considerare o pantă a solului cu c'= 0, cu o înclinație de un unghi β, complet saturată cu filtrare definită de un unghi α.

Expresia factorului de siguranță F este derivată din analiza echilibrului limită a unui bloc de teren și ia următoarea  formă:

 

pendio_indefinito_1

 

unde F derivă din raportul dintre rezistența la forfecare disponibilă și cea mobilizată de-a lungul planului de rupere, γ și greutatea volumică a solului saturat și γw il peso di volume dell’acqua.

Din ecuația (1) pot fi obținute cu ușurință cele mai simple cazuri de taluz  infinit.

Dacă taluzul nu este saturat, se anulează al doilea termen din parantezele pătrate ale ecuației, dând următoarea  expresie:

 

pendio_indefinito_2

 

Din care reiese că un taluz se află în condiții de  echilibru limită (F = 1) atunci când unghiul  său de înclinare este egal cu unghiul de rezistență la  forfecare.  Expresia (2) a lui F traduce, de asemenea, măsura de siguranță a filtrării verticale (α = 90°).

În timp ce pentru debitul paralel cu taluzul (α = β),

 

pendio_indefinito_3

 

Rețineți că, în toate expresiile de mai sus, factorul de siguranță F este independent de adâncimea suprafeței de rupere.

Atunci când se ia în considerare cazul filtrării paralele cu taluzul, dar cu nivelul apei sub nivelul solului, factorul de siguranță se obține după urmează:    

 

pendio_indefinito_4

 

 

unde zw este adâncimea nivelului apei și z este adâncimea suprafeței plane de rupere.

O analiză similară poate fi efectuată pentru stabilitatea unui versant infinit în soluri pur coezive, obținând:

 

pendio_indefinito_5

 

 

unde cu reprezintă rezistența la forfecare nedrenată și γ greutatea  volumică saturată.

 

 

 

 

 

 

 

© Geostru