Palplanșe metalice

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Prescripții generale de proiectare NP 124:2010 > Pereți de susținere din palplanșe >

Palplanșe metalice

Palplanșele metalice, în secțiunile cele mai utilizate sunt în formă de Z, S, U (Figura III.18). Acestea pot fi combinate rezultând secțiuni compuse în funcție de condițiile de stabilitate și rezistență pe care trebuie să le îndeplinească (Figura III.19).

 

Palplanșele laminate la cald sunt utilizate în cele mai multe cazuri, fiind foarte versatile. Grație formei lor simetrice se pot reutiliza cu ușurința și permit o fixare facilă a tiranților, chiar și sub nivelul apei.

 

Palplanșele de tip Z sunt adaptate solicitărilor severe, grație unui modul de inerție mare, iar raportul rezistență/greutate le face și economice.

 

Palplanșele profilate la rece au grosimi limitate, dar lățimi mari. Forma specifică este dată prin pliere. Această gamă de produse oferă soluții foarte economice pentru lucrări de mică anvergură.

 

Palplanșele combinate sunt indicate lucrărilor mari, care necesită moduli de inerție și de rezistență mari (cheuri maritime, excavații de dimensiuni foarte mari).

clip0019

Figura III.18. Exemple de palplanșe metalice și de tipuri de îmbinări

clip0020

a - tuburi + palplanșe „U”

b - chesoane din profile „U” + palplanșe „U"

c - chesoane din profile „Z” + palplanșe „Z”

d - profile și palplanșe „Z”

Figura III.19. Exemple de Pereți de palplanșe mixte

 

Utilizarea palplanșelor metalice neprotejate în medii foarte corozive (ex: în contact substanțe chimice agresive) nu este indicată. În cazul utilizării palplanșelor metalice pentru lucrări definitive sunt necesare măsuri de protecție anticorozivă în funcție de agresivitatea mediului.

 

 

 

©  GeoStru