Analiza spectrala

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Multi-Channel Analysis of Surface Waves –Easy MASW >

Analiza spectrala

 

Faza de analiza spectrala este necesara pentru determinarea curbei de dispersie experimentale. Programul efectueaza aceasta analiza cu ajutorul dublei transformate Fourier discrete, aplicata variabilelor timp si spatiu, permitand astfel doua tipologii de analiza:

 

generarea spectrului Viteza de faza - Frecventa;

generarea spectrului Numar unda-Frecventa.

 

4_2018

 

Parametrii care se pot seta pentru efectuarea analizei cu spectru viteza de faza - frecventa sunt:

 

frecventa minima de cercetare;

frecventa maxima de cercetare;

viteza minima de cercetare;

viteza maxima de cercetare;

interval de viteza de considerat in analiza.

 

Nota sulla frequnza massima di indagineNota privind frecventa maxima de cercetare

 

Pentru a efectua o analiza aprofundata programul permite utilizatorului sa defineasca un model preliminar al terenului cu ajutorul caruia se poate vizualiza curba de dispersie direct pe spectrul viteza -frecventa prelucrat. In modelul preliminar ultimul strat este intotdeauna considerat ca un semispatiu infinit deci grosimea poate fi setata si zero.

Pe acest spectru sunt identificate punctele pe care se bazeaza faza de inversie. Programul permite identificarea unui grup de puncte pentru modul fundamental (modul 0) si pentru modurile superioare (pana la modul 4). Selectia poate fi efectuata si doar pentru modurile clar de intuit din analiza spectrala.

Rezultatul selectiei este intotdeauna adaugat in gridul unde sunt grupate rezultatele modurilor identificate.

 

Faza de selectie este initiata apasand butonul "Adauga puncte" si se incheie prin deselectarea acestuia. Punctele pot fi mai apoi deplasate sau eliminate de pe grafic sau din gridul de date.

Pe grafic se pot trasa de asemenea maximele identificate pentru fiecare frecventa a spectrului prelucrat.

 

Cand va deplasati cu mouse-ul pe grafic in grid sunt vizualizate automat informatiile punctului corespunzator pozitiei mouse-ului.

 

Sectiunea "Regresie polinomiala" se poate dovedi un instrument comod in faza de identificare a punctelor de utilizat pentru inversie. Activand acest meniu sunt trasate pe grafic maximele prelucrate in analiza spectrala impreuna cu curba de trend pe care acestea o identifica. Utilizatorul poate alege gradul polinomului de regresie si punctele de inclus in calcul. Pentru a exclude puncte din calcul este suficient sa selectati butonul "Exclude puncte" si sa trasati pe grafic o fereastra care sa includa punctele de sters. In mod analog, utilizand butonul "Adauga puncte" se pot insera in calculul regresiei anumite puncte excluse.

 

 

5_2018

 

Prin intermediul curbei de regresie programul poate alege un grup de valori de utilizat in faza de inversie. Este bine de stiut ca punctele selectate sunt considerate ca si puncte ale modului fundamental.

Valorile identificate automat sunt trasate pe spectru astfel incat utilizatorul poate perfectiona selectia inserand puncte pentru modurile superioare, modificand sau eliminand puncte.

 

Alte operatii ce pot fi efectuate in aceasta faza sunt:

 

exportare imagini vizualizate;

adaptarea dimensiunilor textelor;

instrumente grafice de tip zoom, pan, etc.

adaptarea graficelor pe tot ecranul;

vizualizarea tridimensionala a graficului spectrelor si rotirea acestuia;

setarea unui pas personalizat pentru gridul graficului spectrelor;

 

 

 


©  Geostru