Multi-Channel Analysis of Surface Waves –Easy MASW

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  »No topics above this level«

Multi-Channel Analysis of Surface Waves –Easy MASW

Easy MASW este un nou software produs de GeoStru pentru interpretarea si arhivarea datelor seismice folosind metoda MASW (Multi-Channel Analysis of Surface Waves). Este un instrument usor de utilizat care, prin intermediul unor pasi simplii, permite realizarea profilului vitezelor undelor de forfecare Vs. Programul permite efectuarea inversiei utilizand mai multe moduri.

 

 

 

1_2018

 

 

In faza de prelucrare spectrala este permis utilizatorului sa vizualizeze dispersia unui model sintetic personalizabil a carui rezultate sunt redate direct pe spectrul viteza-frecvente.

Generarea spectrului viteza-frecvente permite individualizarea eficienta a modurilor. Utilizatorul poate selecta punctele asupra carora se face inversia direct pe spectrul viteza-frecvente si poate asigna fiecarui punct modul la care face referinta.

 

Import date de input

Datele pot fi importate din fisiere in format standard SEG2, SEGY si SU precum si din fisiere text. Dupa importul datelor se va realiza desenul cu dispozitia geometrica a surselor si receptorilor. Desenul este un raport complet in care se regasesc cotele pozitiilor geofonilor si scalele adancimilor. Pe langa pozitia geometrica sunt vizualizate si seismografele din teren. In aceasta faza utilizatorul poate face operatii asupra semnalelor decizand daca sa excluda o parte din seismografe, sa deplaseze sau sa insumeze aceste array virtuale.

 

Analiza semnalului

Analiza undelor Rayleigh folosind tehnica MASW se realizeaza prin intermediul analizei spectrale a semnalului, executand o dubla transformata Fourier, in domeniu timp si spatiu. Domeniul transformat (f-k) este reprezentat atat in 2D cat si in 3D si permite evidentierea semnalului produs de undele Rayleigh fata de alte tipuri de semnal.

In domeniul transformat, de altfel, se observa foarte bine dependenta vitezei undelor de frecventa iar curba de dispersie se traseaza cu usurinta, considerand, pentru fiecare frecventa, amplitudinea maxima a spectrului. Curba de dispersie experimentala este extrasa automat de program iar utilizatorul poate decide sa o aproximeze cu o functie polinimiala adaptabila excluzand punctele nesemnificative.

 

Curba de inversie teoretica

Asignand un model geotehnic initial caracterizat de anumite valori precum numarul si grosimea stratelor, greutate volumica, coeficientul lui Poisson, etc. se obtine curba de inversie teoretica si se compara cu cea experimentala. Procedura de variabilitate a parametrilor modelului continua pana cand se obtine cea mai buna suprapunere a curbei teoretice cu curba de inversie experimentala, in intervalele stabilite in timpul fazei de Picking. Procedura de matching a fost realizata cu metode numerice statistice avansate. O serie de functionalitati aditionale permit un control direct asupra acestui proces delicat de inversie: se poate stabili intervalul de variabilitate a vitezelor pentru fiecare strat, impune viteze pe un anumit segment, asigna conditii particulare precum profile de viteze crescatoare cu adancimea, etc.

 

Vizualizare Moduri

Pentru fiecare prelucrare se pot vizualiza, pe langa modul fundamental asupra caruia se bazeaza procedura de matching a curbelor, si modurile superioare.

 

Parametri geotehnici

Easy Masw permite determinarea, pe langa profilul vitezei, a VS30, a Clasei de subsol si a anumitor parametri geotehnici precum: Modulul lui Young, Modulul de forfecare, Modulul edometric, Modulul de compresibilitate, Rezistenta de varf a penetrometrului static, Nspt corelatie cu penetrometrul dinamic.

 

Raport de calcul

Programul ofera un detaliat raport de calcul care include atat rezultatele numerice cat si grafice. Graficele pot si exportate in format DXF, BMP sau JPG..

 

Schimb de date cu alte programe GeoStru

LIncercarea seismica poate fi exportata pentru alte programe GeoStru: Slope, LoadCap, MP si Stratigrapher pentru redactarea stratigrafiei.

 

 

 

 

 

 

©  Geostru