<< Click to Display Table of Contents >> Navigation: GeoStru Formula > Încercări penetrometrice |
Penetrometrul este un instrument care vizează determinarea rezistenței structurii și a solurilor. Introdus din 1930 este din ce în ce mai utilizat, în diferitele sale versiuni, atunci când se proiectează sau realizează lucrări de construcție.
Penetrometrele există în versiune dinamică (percuție), statică (presiune) sau mixtă.
Procesul de testare penetrometrică constă în principal în introducerea unei sonde metalice în sol și măsurarea rezistenței solului la penetrare, pe măsură ce adâncimea crește. Din datele obținute în acest fel este posibil să se deducă o serie de informații despre caracteristicile diferitelor straturi traversate și capacitatea de rezistență a solului.
Primele utilizări ale încercării de penetrare statică, denumită pe scurt CPT, de la Cone Penetration Test datează din 1917 de către Căile Ferate Suedeze de stat, 1927 pentru Căile Ferate Daneze și 1935 în numele Departamentului Olandez al lucrărilor publice.
Testul standard de penetrare, sau dinamic, (SPT), de la Standard Penetration Test, dezvoltat în SUA în 1927, este larg răspândit și se efectuează în conformitate cu procedurile standard prin aruncarea unui ciocan de 63,5 kg de la o înălțime de 760 mm și se înregistrează numărul de lovituri (NSPT) necesare, pentru avansa 30 cm într-un eșantion standard.
|
© Geostru