<< Click to Display Table of Contents >> Navigation: GeoStru Formula > Încercări penetrometrice > Teste penetrometrice dinamice |
Încercarea penetrometrică dinamică constă în introducerea unui vârf conic în pământ (pentru secțiuni consecutive δ)prin măsurarea numărului de N-lovituri necesare.
Testele penetrometrice dinamice sunt larg răspândite și utilizate în teritoriul geologilor și a geotehnicienilor, având în vedere simplitatea lor executivă, rentabilitatea și viteza de execuție.
Elaborarea, interpretarea și vizualizarea grafică a acestora permite "catalogarea și parametrizarea" solului traversat cu o imagine continuă, ceea ce permite, de asemenea, o comparație a consistențelor diferitelor straturi traversate și o corelație directă cu sondajele geognostice pentru caracterizarea stratigrafică.
Sonda penetrometrică permite, de asemenea, recunoașterea destul de precisă a grosimii brăzdarelor pe substrat, cota eventualelor pânze freatice și suprafețe de rupere de pe versanți, și consistența în general a solului.
Utilizarea datelor, obținute din corelații indirecte și referindu-se la diverși autori, va trebui în continuare tratată cu precauțiile corespunzătoare și, eventual, după experiențele geologice dobândite în zonă.
Elementele caracteristice ale penetrometrului dinamic sunt următoarele:
•masa berbecului M
•înălțimea de cădere a berbecului H
•vârf conic: con cu diametrul bazei D, aria nominală la baza conului A (unghiul de deschidere a)
•avans (penetrare) d
•prezența sau absența stratului extern (nămol bentonitic).
Corelația cu Nspt
Deoarece testul penetrometric standard (SPT) este, până în prezent, unul dintre cele mai răspândite și economice mijloace de obținere a informațiilor despre straturile unui sol, majoritatea corelațiilor existente se referă la valorile numărului de lovituri NSPT obținute cu testul menționat anterior, prin urmare este necesar să se corelezeze numărul de lovituri ale unui încercări dinamice cu Nspt. Pasajul este dat de:
Nspt = βt× N
βt: Coeficient de corelație.
|
© Geostru