Modul de reacțiune asignat

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  SPW > Date >

Modul de reacțiune asignat

Este posibil (în contextul analizei prin metoda elementelor finite) să se gestioneze rigiditatea arcurilor care schematizează solul. Mediul de gestionare a modulelor de rigiditate este următorul:

KS_

Mediul de gestionare a modulelor de reacțiune

 

Datele referitoare la impunerea valorii modulului de reacțiune sunt următoarele:

- Nod: Acesta este nodul (în cadrul discretizării cu elemente finite) la care trebuie impusă rigiditatea atribuită;

- Adâncime: Aceasta este adâncimea la care este poziționat nodul sau, eventual, adâncimea la care trebuie stabilit modulul de reacție;

- Metoda de calcul: Aceasta este metoda de calcul prin care trebuie determinat modulul de reacțiune. Software-ul vă permite să alegeți între următoarele posibilități:

 

Utilizator


Utilizatorul poate selecta diferite soluri, din caseta de text derulantă, fiecăruia dintre acestea fiindu-i asociat un interval de valori ale modulului de reacțiune ks. Utilizatorul poate introduce direct valoarea numerică a valorii modulului de reacțiune, și apoi face clic pe săgeata dublă albastră pentru a atribui valoarea introdusă;

 

 

Capacitatea portantă


În conformitate cu metoda care utilizează conceptele de capacitate portantă, modulul de reacție se calculează cu următoarea formulă:

 

 

Utilizatorul trebuie să introducă parametrii As, Bs și n, astfel încât software-ul să poată calcula modulul de reacțiune prin aplicarea formulei.

 

unde:        As = constantă pentru numerele orizontale sau verticale

         Bs = coeficientul de variație a adâncimii

         Z = adâncimea de interes sub pământ

         n = exponent pentru a obține cea mai bună potrivire a lui ks (dacă sunt disponibile date de testare a sarcinii sau alte date)

 

 

Metoda Chiarurgi Maia


Metoda calculează modulul de reacțiune în funcție de modulul de elasticitate teren, de diametrul secțiuni și de coeficientul Poisson. Formula aplicată pentru a calcula modulul de reacțiune cu ajutorul acestei metode este următoarea:

 

În formula de mai sus, Eed este modulul de elasticitate al terenului, d este diametrul secțiuni, n este coeficientul Poisson și EJ este rigiditatea la încovoiere.

 

 

Metoda Jamiolkowski


Această metodă este utilizată pentru a calcula modulul de reacțiune al subsolului pe baza următorilor parametri:

 

Modulul de elasticitate secant, exprimat în kPa;

Coeficientul adimensional care depinde de modelul de constrângere adoptat pentru calculul peretelui de susținere (valabil 1 pentru perete de susținere liber);

Coeficientul adimensional care depinde de adâncimea la care trebuie calculat modulul de reacțiune;

Adâncimea de incastrare a peretelui de susținere, exprimată în m.

 

În special, metoda lui Jamiolkowski se referă la modulul de elasticitate secant al solului corespunzător mobilizării a 50% din presiunea limită (Es.50). Se aplică apoi următoarea formulă pentru a calcula modulul de reacțiune:

 

în formula de mai sus, t este egal cu adâncimea de încastrare, r este un coeficient adimensional egal cu 1 pentru o diafragmă liberă pe picior sau cu raportul dintre poziția punctului de deplasare zero sub fundul șanțului și adâncimea de incastrare pentru o diafragmă cu angajament parțial la picior. Cp este un coeficient de adâncime adimensional, estimat cu ajutorul următoarei formule:

 

 

 

Metoda lui Schmitt


Această metodă calculează modulul de reacțiune al subsolului pe baza diametrului secțiunii, a modulului de elasticitate al solului și de modulului de elasticitate al materialului care constituie structura. În special, Schmitt propunea să se facă referire la modulul edometric al solului Eed, precum și la rigiditatea relevantă pentru structura de susținere (exprimată prin lungimea caracteristică λ a grinzilor Winkler), obținându-se:

unde Eed este modulul edometric al solului, iar EJ reprezintă rigiditatea la încovoiere a peretelui de susținere.

 

 

Metoda lui Menard


Această metodă este utilizată pentru a calcula modulul de reacțiune al solului pe baza rezultatelor testelor efectuate cu ajutorul presometrul lui Ménard. Mai exact, modulul de reacțiune se estimează pe baza următorilor factori:

 

modulul presiometric EM exprimat în kN/m2

Coeficientul care ia în considerare comportamentul vâscos (coeficient adimensional)

Lungimea caracteristică, exprimată în m.

 

În special, această metodă se referă la modulul EM presiometric al solului, obținut experimental cu ajutorul testului presiometric, utilizat pe scară largă în Franța:

 

unde α este un coeficient care ia în considerare comportamentul vâscos al solului, iar L este o lungime caracteristică pe care autorul o stabilește egală cu 2/3 din adâncimea de incastrare a peretelui de susținere.

 

Butonul Reducere ks activează o casetă de dialog în care trebuie introdusă valoarea procentuală cu care trebuie redus modulul de reacțiune. De asemenea, este posibil să se atribuie automat o valoare modulului de reacție al solului în toate nodurile aflate sub fundul liniei de excavare, selectând Modul reactiune variabil/Asigneaza toate nodurile sub baza sapauri.

 

Prin selectarea opțiunii Activați și prin apăsarea butonului Aplică, programul ia în considerare în calcul modulul de reacție atribuit de utilizator în această fereastră.

 

 

 

©  GeoStru