<< Click to Display Table of Contents >> Analiză |
Analiza pereților de susținere este organizată pe faze de analiză și pe combinații de sarcini. În special, este posibil să se definească mai multe faze de analiză, care diferă una de cealaltă în ceea ce privește datele de input. Se pot defini mai multe combinații de sarcini pentru fiecare fază de analiză. Mediul din care se gestionează analiza pereților de susținere, fazele de analiză și combinațiile de sarcină ale acesteia este următorul:
Mediul de gestionare a analizei pereților de susținere
Fereastra prezentată în figura anterioară se referă întotdeauna la faza de analiză curentă (sau faza de construcție).
Principalele considerații cu privire la procedura de analiză sunt următoarele:
•este posibilă analiza mai multor faze constructive, iar pentru fiecare fază constructivă este posibilă analiza mai multor combinații de sarcină (pentru a adăuga o nouă combinație, trebuie doar să faceți clic pe butonul adaugă fază; pentru a șterge o combinație, după selectarea acesteia, faceți clic pe butonul șterge;
•Este posibilă asocierea la fiecare combinație de sarcini tipologia verificărilor care urmează să fie efectuate: verificări la stările limită ultime (SLU) sau verificări la stările limită de funcționare (SLE), de tip GEO (geotehnic) sau STR (structural) și chiar UPL, HYD (hidraulic)
•Este posibilă gestionarea factorilor parțiali de amplificare pentru sarcini, coeficienți parțiali de reducere pentru parametrii geotehnici și pentru rezistențe.
•Coeficienții seismici kh și kv care urmează să fie asociați combinațiilor seismice pot fi calculați automat sau introduși manual.
Pentru a efectua analiza pereților de susținere (toate fazele și toate combinațiile), este necesar să se facă clic pe butonul Calculează din fereastra Analiză.
N.B. Coeficienții de combinare și rezumatul rezultatelor afișate în caseta de dialog Analiză se raportează la combinația pe care utilizatorul o selectează în caseta indicată cu roșu (Figura Mediul de gestionare a analizei pereților de susținere).
Pentru ca sarcinile inserate, sistemele de ancorare sau de susținere să fie luate în considerare în analiză, factorul de combinație A trebuie să fie diferit de 0! |
Sinteza rezultate
Pentru fiecare fază de construcție și pentru fiecare combinație este afișat un rezumat al rezultatelor, în special, vor fi date următoarele valori:
•Adâncimea de incastrare;
•Presiunea maximă teren;
•Moment maxim;
•Forfecare maximă;
•Deplasarea orizontală maximă H, pe baza căreia utilizatorul va determina dacă valoarea este admisibilă pentru peretele de susținere examinat (rezultat obținut dacă s-a efectuat o analiză de tip F.E.M.);
•Deplasarea verticală maximă V (rezultat obținut dacă s-a efectuat o analiză de tip F.E.M.);
•Numărul de iterații efectuate (rezultatul obținut dacă s-a efectuat o analiză de tip F.E.M.);
•Sarcina limită verticală cu factor de siguranță FS (nu s-a determinat pentru secțiunile de input generice A, E, I, G).
Rezultate tiranți și șpraițuiri
În cazul în care există tiranți și/sau șpraițuiri, se vor afișa și rezultatele pentru:
oDenumirea atribuită tirantului în timpul introducerii datelor;
oQ: sarcina limită, exprimată în kN;
oR: reacția tirantului, exprimată în kN;
oFS: factor de siguranță calculat ca:
FS=Q/R
oVerificarea este îndeplinită pentru FS>1.
N.B. Programul calculează rezistența tirantului luând în considerare partea ancorată (lungimea bulbului), în timp ce valoarea reacției este determinată în funcție de lungimea părții libere.
oDenumirea atribuită suportului în faza de input
oReacția șpraițului, exprimată în kN;
oFactorul de siguranță calculat astfel:
FS=(Aria * Fyd) / Reacția șpraițului
Verificarea este îndeplinită pentru FS>1.
Rezultatele se referă la un metru liniar de perete de susținere.
Rezultate suplimentare
Dacă faceți clic pe butonul evidențiat în galben în figura de mai jos, sunt disponibile rezultate suplimentare:
Primul tabel prezintă valorile pentru presiunea pământului, presiunea neutră, presiunea datorată liniilor de sarcină, presiunea seismică (a se vedea Diagramele de presiune), tensiunea (a se vedea Diagramele de tensiune) și modulul de reacție pentru toate elementele în care este discretizat peretele de susținere. Dacă modulul de reacție nu este atribuit de către utilizator, acesta va fi determinat automat de către software.
Al doilea tabel se referă la verificarea tiranților și indică adâncimea medie a bulbului, coeficientul de împingere, presiunea medie a bulbului, sarcina limită a solului, rezistența de aderență, sarcina limită a tirantului și mecanismul de rupere.
© GeoStru