Suporți

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  SPW > Date >

Suporți

Suporții sunt elemente care măresc resursele de rezistență ale peretelui de susținere. Cu toate acestea, spre deosebire de tiranți de ancorare, aceștia sunt supuși în principal la compresie. Prin urmare, natura verificărilor care trebuie efectuate se schimbă. Următoarea figură prezintă schematic utilizarea unui suport de șpraițuri:

Schema_SupportoAPuntone

 

Schemă de susținere a șpraițurilor

 

Verificările de rezistență care se efectuează pe șpraițuri sunt cele clasice care se efectuează pe elementele comprimate:

 

Verificarea rezistenței la compresiune: În cadrul acestei verificări, se estimează tensiunea maximă de compresiune și se compară cu tensiunea de rupere a elementului comprimat;

Verificarea privind colapsul datorat instabilității: După cum se știe, elementele comprimate suferă de problema instabilității structurale. Prin urmare, este necesar să se verifice dacă tensiunea normală care acționează asupra șpraițului este mai mică sau cel mult egală cu sarcina critică a acestuia.

 

Suportul este un element care poate fi introdus numai dacă se alege metoda FEM, iar elementul reacționează numai dacă este activă o deplasare a peretelui de susținere în aval.

 

Mediul în care se gestionează suporturile este următorul:

clip0056

 

Mediul de introducere a suporturilor

 

Descriere: permite utilizatorului să identifice, prin intermediul unui nume, suportul inserat;

x: Aceasta este abscisa, măsurată în sistemul general de referință, la care este inserat suportul, exprimată în m;

z: Aceasta este cota, măsurată de-a lungul liniei verticale care trece prin sistemul general de referință, la care este inserat suportul, și este exprimată în m; în timpul calculului, programul cuplează acțiunea suportului la cel mai apropiat nod.

Lungime: este lungimea suportului exprimată în m.

Înclinație: Este unghiul de înclinare pe care îl formează axa suportului cu axa orizontală a sistemului general de referință; se exprimă în grade (N.B.: înclinația este definită ca fiind pozitivă dacă este în sens orar);

Arie: Aria secțiunii care definește suportul, exprimată în cm²;

Interaxe: Este distanța, măsurată în direcția perpendiculară la planul desenului sau modelului (direcția generală y), care există între două suporturi contigue; se exprimă în m;

Material: Materialul care trebuie asociat tipului de suport, derivat din arhiva de materiale;

Modulul de reacțiune: Modulul de reacțiune al suportului, egal cu rigiditatea axială a elementului, se exprimă în kN/m;

Culoare: De asemenea, este posibil să se introducă culoarea care identifică suportul în model.

 

După introducerea datelor necesare, programul calculează automat rigiditatea șpraițului pe metru liniar de lucrare.

 

 

 

©  GeoStru