<< Click to Display Table of Contents >> Navigation: MDC > Date geometrice si sarcini |
Comanda deschide o freastra in care sunt vizualizate panourile de introducere a datelor pentru definirea geometriei zidului si a conditiilor de incarcare pe rambleu si pe zid. Fiecare panou este vizibil in partea dreapta a zonei de lucru.
Geometrie zid
Geometria zidului se defineste in functie de element, mai exact se atribuie datele geometrice, respectiv ale elevatiei, ale fundatiei, ale pintenului si consolei. Mai mult, este posibila modelarea in trepte cu baze si inaltimi diferite a laturii amonte a zidului. In cadrul aceleiasi ferestre de dialog este posibila asignarea betonului de egalizare: prezenta sa este vizibila numai in cazul zidurilor fara piloti si se ia in considerare numai in cazul verificarii starii limita de alunecare.
Se poate de asemenea indica deplasarea la capatul zidului si selecta optiunea "Talpa continua" pentru a seta factorul de corectie a formei fundatiei egal cu 1.
Meniu pentru definirea geometriei zidului
Sarcini
In cazul zidurilor de sustinere sunt prevazute doua tipologii de sarcini:
1. sarcini / incarcari distribuite pe rambleu/terasament;
2. sarcini concentrate pe zid.
Asignarea incarcarilor/sarcinilor in programul MDC se poate realiza selectionand butoanele aferente din bara de instrumente sau din meniul Date geometrice si sarcini.
Pentru sarcinile distribuite asignarea se efecueaza luand ca origine a sistemului de referinta capatul zidului (muchia amonte), asadar pozitia lor este determinata in functie de distanta fata de acest punct (abscisa initiala).
Pentru sarcinile concentrate originea sistemului de referinta se afla la nivelul varfului inferior a fundatie in aval: fiecare sarcina este individualizata prin coordonatele X si Y ale acestui sistem de referinta.
Sarcini distribuite
Pentru acestea, extensia este determinata de abscisa initiala si finala iar valoarea lor poate fi constanta sau variabila. Adancimea sarcinii subliniaza pozitia sa fata de capatul elevatiei.
Este posibila introducerea mai multor sarcini care, in faza de executie a calculului, pot fi combinate in functie de diversi factori de combinatie. Programul evaluaeza efectul suprasarcinilor asupra impingerii active doar daca acestea sunt localizate in cadrul penei de cedare.Orice sarcina inserata pe terasament este distribuita automat pe toata pana de rupere, mai exact, calculata rezultanta, aceasta este transformata intr-o sarcina distribuita extinsa cat dimensiunea penei. Se pot alege sarcini uniforme, fasii de sarcina sau sarcini trapezoidale.
Meniu pentru asignarea sarcinilor distribuite pe terasament
Sarcini concentrate
Sunt sarcinile care actioneaza asupra zidului si sunt determinate in functie de urmatoarea conventie:
•Forte orizontale (Fx) pozitive daca sunt indreptate de la dreapta inspre stanga;
•Forte verticale (Fy) pozitive daca sunt indreptate de sus in jos;
•Momente (Mz) pozitive daca sunt in sensul invers al acelor de ceasornic.
Este posibila introducerea mai multor saracini concentrate care, in faza de realizare a calculului, pot fi combinate in functie de diversi factori de combinatie.
Meniu pentru asignarea sarcinilor concentrare
© GeoStru