Condiții la margini

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  »No topics above this level«

Condiții la margini

Condițiile la contur trebuie să fie atribuite diferit pentru cele două faze de calcul. În prima fază, sunt atribuite condițiile limită ale unei analize clasice cu elemente finite, cum ar fi articulații pe marginea inferioară și rezemări simple cu o axă perpendiculară pe margine, de-a lungul suprafețelor laterale. În a doua fază, aceste constrângeri trebuie completate cu contururi de amortizare, care au rolul de a limita efectele de reflexie a undelor seismice la marginile modelului, care au doar un caracter numeric, dar nu se produc efectiv in situ.

 

Pentru a aplica constrângeri, trebuie să selectați nodurile de interes (butonul „Selectarea unui grup de noduri” din panoul Tools) și apoi să faceți click pe „Adăugați constrângeri".

 

Faza 1

Scopul acestei faze este de a calcula starea inițială de tensiune a problemei luate în considerare. În această fază, condițiile la contur sunt atribuite după cum se arată mai jos.

Articulațiile sunt aplicate la marginea inferioară a modelului. Cu alte cuvinte, sunt împiedicate deplasările în ambele direcții, orizontală și verticală.  

 

Cerniere

Etapa 1: constrângeri aplicate la marginea inferioară a modelului

 

În schimb, la marginile laterale sunt aplicate rezemări simple cu axa perpendiculară pe cea a marginii. În esență, mișcarea în direcția orizontală este împiedicată, în timp ce mișcarea în direcția verticală este permisă.

 

Carrelli

Etapa 1: constrângeri aplicate la marginile laterale ale modelului

 

 

După ce faceți clic pe butonul „Adăugare constrângeri”, mișcările fazei 1 trebuie să fie atribuite prin selectarea „Noduri fixe” din meniul derulant. Acest tip de constrângere trebuie să fie atribuit numai cu referire la faza 1.

 

RO 13

 

Faza 2

În această fază, se atribuie accelerograma de intrare și se calculează spectrul de răspuns. Ca urmare a accelerogramei, sunt generate unde seismice care se propagă în interiorul modelului. Aceste unde sunt reflectate și amplificate la marginile modelului. Deoarece aceste margini nu există in situ, undele seismice generate prin reflexie la margini sunt lipsite de semnificație fizică. Din acest motiv, este necesar să se definească constrângeri adecvate care să vizeze eliminarea sau cel puțin reducerea acestor efecte. În acest scop, în a doua fază, este necesar să se atribuie contururi de amortizare de-a lungul marginilor modelului, care au tocmai scopul de a limita efectele de reflexie la margini.

 

ContorniSmorzantiSchema

Pentru a face acest lucru, după selectarea nodurilor de margine pe care urmează să se aplice constrângeri din panoul Instrumente și după ce faceți click pe „Adăugare constrângeri”, trebuie selectat tipul „Contururi de amortizare”.

 

RO 14

 

Contururile de amortizare, pe de altă parte, trebuie să fie atribuite numai în faza 2. Contururile pot fi libere sau încărcate: în cazul liber, nodul este liber să se deplaseze în direcția în care a fost atribuit fără a lua în considerare efectul de amortizare; în cazul încărcat, pe de altă parte, nodul se va deplasa condiționat de efectul de amortizare.

 

În plus, deplasările marginii inferioare a modelului trebuie, de asemenea, să fie constrânse. Mai exact, este necesar să se prevină deplasările în direcția verticală. Această constrângere poate fi atribuită așa cum s-a indicat mai sus pentru pasul 1. Alternativ, aceleași condiții de constrângere pot fi aplicate prin selectarea tipului de constrângere „Deplasări atribuite”, așa cum se arată în figura următoare.

 

RO 15

 

În cele din urmă, deoarece în a doua fază se va atribui o solicitare seismică la marginea inferioară a modelului, este necesar să se pregătească modelul pentru aplicarea unei accelerograme. În acest scop, după selectarea nodurilor marginii inferioare și „ Adaugă constrângeri”, este necesar să se atribuie tipul „Accelerații atribuite”, după cum se arată în figura următoare. Atribuirea accelerogramei este descrisă în secțiunea corespunzătoare.

 

RO 16

 

 

Următoarea figură rezumă schematizarea condițiilor limită ale fazei 2 descrise mai sus.

 

VincoliFase2

Etapa 2: Constrângeri aplicate la marginile modelului

 

 

 

Nodi monitorizzati