RSL III 2D

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  »No topics above this level«

RSL III 2D

RSL III 2D este un software pentru evaluarea răspunsului seismic local de nivel III folosind o abordare cu elemente finite, în domeniul timpului, în termeni de tensiuni totale.

 

Pe baza datelor seismice de intrare, reprezentate de una sau mai multe accelerograme aplicate pe roca de bază, mișcarea de propagare a undelor este evaluată pentru orice nod al modelului discret utilizând elemente finite triunghiulare.

 

 

RO 1

 

Numeroase studii teoretice și observarea cazurilor reale au demonstrat pe deplin că răspunsul seismic local este puternic influențat de topografia și stratigrafia terenului. În studiile mai recente de microzonare, au fost utilizate frecvent metode numerice pe modele bidimensionale în care sunt luate în considerare efectele geometriei reale a subsolului.

 

Evaluarea răspunsului seismic local bidimensional nu poate fi separat de o reconstrucție precisă a modelului geotehnic al subsolului. Dobândirea a numeroși parametri, inclusiv geometria, viteza de propagare a undelor de forfecare și densitatea solurilor implicate, obținute prin utilizarea unor investigații geotehnice sau geofizice adecvate, este primul pas pentru studiile de microzonare seismică bidimensională, care constituie datele de intrare pentru modelarea 2D.

 

RSL III 2D este un instrument de calcul pentru modelarea bidimensională a răspunsului seismic local utilizând o abordare cu elemente finite în domeniul timpului. Acesta elimină ipoteza unui substrat de rocă complet rigid utilizat în modelul unidimensional de propagare a undelor într-un sol Kelvin-Voigt. Codul de calcul permite modelarea geometriilor complexe și a condițiilor limită atât ale substratului, cât și ale suprafeței topografice, precum și interne depozitului însuși (goluri, incluziuni). El efectuează o analiză cu elemente finite (FEM) prin discretizarea secțiunii cu ajutorul unei rețele de elemente de formă triunghiulară, conform unei scheme de mase, arcuri și amortizoare vâscoase concentrate în noduri, rezolvând în domeniul temporal ecuațiile de mișcare scrise pentru fiecare nod.

 

Acțiunea seismică, reprezentată de una sau mai multe accelerograme (REXEL permite căutarea unor combinații de accelerograme naturale compatibile cu spectrele de referință), este aplicată la roca de bază, pentru care se presupune un comportament liniar elastic. Apoi, răspunsul sistemului la momentul t este evaluat în funcție de răspunsul la momentul t -Δt prin intermediul unei secvențe de analize liniare echivalente în care parametrii de rigiditate și amortizare sunt actualizați în urma unei proceduri iterative și în conformitate cu un criteriu de convergență predefinit.

 

Valorile finale furnizate de analiza de nivel III 2D sunt accelerogramele și spectrele de răspuns ale acestora, spectrul mediu și spectrul mediu normalizat, pentru a fi comparate cu spectrul normativ, și diverși factori de amplificare pentru diferite intervale de timp.

 

RSL III 2D are o interfață utilizator deosebit de intuitivă, care permite

 

importul de accelerograme compatibile cu spectrul

importul modelului geometric bidimensional din DXF;

generarea automată a rețelei pentru discretizarea modelului geotehnic, luând în considerare interfețele sau găurile prezente în geometria atribuită;

determinarea răspunsului seismic în termeni de accelerograme și spectre de răspuns la accelerație pentru fiecare nod al modelului;

exportul spectrelor în format .txt sau .csv pentru a permite importarea lor în software-ul Buildings in reinforced concrete și/sau în orice software structural;

normalizarea spectrelor în conformitate cu NTC și EUROCODE;

determinarea parametrilor și a mărimilor seismice necesare pentru a realiza o caracterizare completă a mișcării seismice la suprafață (PGA, PGV, factori de amplificare pe diferite perioade, intensitatea Housner).

 

 


©GeoStru