<< Click to Display Table of Contents >> Navigation: CV Soil > Note teoretice > Parametrii geotehnici caracteristici |
CV Soil permite determinarea parametrilor geotehnici caracteristici în conformitate cu o abordare probabilistică.
Parametrii geotehnici sunt tratați ca variabile aleatoare, iar setul de valori asumate de parametri, precum o populație statistică.
Se presupune că variabilele investigate (f, cu etc.) variază aleatoriu în cadrul solului.
Derivarea valorii caracteristice trebuie să fie de așa natură încât probabilitatea calculată a celei mai rele valori (cazul cel mai rău) care guvernează apariția stării limită luate în considerare să nu fie mai mare de 5%.
Prin urmare, este vorba de o marjă conservatoare de 5% (care poate coincide cu percentila de 5° sau cu percentila de 95° a unei distribuții statistice luate în considerare), care ne garantează probabilistic o certitudine de 95% în calculul valorii caracteristice.
Există indicii în literatura de specialitate că unghiul de rezistență la forfecare ϕ nu urmează o distribuție normală, dar tangenta sa da, astfel încât variabila care trebuie inclusă în formule nu este ϕ, ci tan(ϕ). În plus, coeficientul de coeziune neantrenată cu pare să urmeze o distribuție log normală, astfel încât variabila care trebuie utilizată pentru estimări nu trebuie să fie direct cu, ci logaritmul său natural ln(cu).
Caracteristica ϕ e cu se obține prin calcularea arcului tangent, respectiv a exponențialului variabilei xk obținute ca rezultat.
Criteriile după care se alege procedura de calcul a parametrilor caracteristici în cadrul unui strat omogen de sol sunt două:
1.În funcție de numărul de măsurători efectuate. Odată cu creșterea mărimii eșantionului se îmbunătățește estimarea mediei și a abaterii standard a populației care sunt folosite pentru a construi curba densității de probabilitate, iar apoi se estimează valoarea corespunzătoare probabilității de a nu depăși 5%.
2.Pe baza prezenței sau absenței compensării rezistenței solului
A se vedea și elemente de statistică și probabilitate
©GeoStru