Evaluarea stabilității externe

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Pante armate >

Evaluarea stabilității externe

Pentru pantele abrupte, evaluarea stabilității externe se face că și pentru structurile de sprijin din pământ armat (paragraful 6.3).

Masa armată trebuie să aibă dimensiuni suficient de mari pentru a rezista alunecării pe bază. Pentru a evalua stabilitatea la alunecare pe bază se adoptă suprafețe de cedare de tip pană, definite de limitele armăturii și care pot fi analizate prin metoda clasică a penei.

Pentru evaluarea stabilității globale se utilizează de asemenea metodele convenționale din mecanica pământurilor, prin considerarea unor suprafețe de cedare circulare sau de tip pană, ce se extind atât în spatele, cât și sub structură. Se va acorda o atenție deosebită identificării unor eventuale zone de teren  slabe în cuprinsul terenului de fundare. Dacă este cazul, vor fi evaluate și forțele hidrodinamice.

Trebuie precizat că analiza stabilității pentru suprafețe de cedare de adâncime nu asigură și evaluarea capacității portante a terenului. Eforturile laterale mari ce se pot dezvolta în eventualele straturii slabe din terenul de fundare pot duce la o cedare prin refulare laterală.

Stabilitatea externă a pantelor line (sub 45°) se analizează prin metodele clasice de analiză a stabilității pantelor.

 

Dacă în urma evaluărilor stabilității externe rezultă posibilități de cedare a pantei, se va adopta una din următoarele măsuri:

-micșorarea unghiului pantei;

-creșterea lățimii zonei armate;

-utilizarea unei umpluturi de calitate superioară;

-îmbunătățirea terenului de fundare prin mijloace convenționale;

-excavarea și înlocuirea eventualului strat slab din terenul de fundare;

-realizarea unei berme la piciorul pantei;

-etapizarea execuției pentru a permite consolidarea terenului de fundare;

-armarea terenului de fundare cu materiale geosintetice;

- drenarea terenului de fundare.

 

©  GeoStru