Caracteristici geotehnice

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  SLOPE >

Caracteristici geotehnice

 

Reunește toate datele care se referă la caracterizarea geotehnică a taluzului. Parametrii geotehnici de inserat trebuie să fie atribuiți plecând de la stratul superior (vezi și § Convenții).

 

Strat: Numărul stratului 1, 2, 3, 4, etc.

 

DB: Bază de date de terenuri cu caracteristici geotehnice.

 

Greutate volumică: Greutatea volumică a stratului în unitatea de măsură specificată, în prezenta terenului imers în pânza freatica introduceți greutatea saturată în căsuța corespunzătoare.

 

Greutatea saturată: Greutatea volumică a stratului în unitatea de măsură specificată.

 

Coeziunea: Coeziunea terenului în unitatea de măsură specificată. În prezenta pânzei freatice, pentru analiza coeziunii nedrenate, trebuie introdusă o valoare nedrenată în căsuță succesivă Coeziune nedrenată/aparentă .

 

Unghiul de frecare internă maxim: Reprezintă unghiul de rezistență al terenului în grade; în prezența pânzei freatice întroduceți parametrul efectiv. Pentru analiza nedrenată introduceți zero.

 

Unghiul de frecare internă rezidual: Reprezintă unghiul de rezistență al terenului în grade când s-a mobilizat deja alunecarea de teren; acest parametru este necesar în metoda DEM pentru analiza cu redistribuirea tensiunilor.

 

Modulul K: Modulul lui Winkler al terenului în unitatea de măsură specificată, parametru necesar numai pentru analiza cu ajutorul metodei DEM. (Metoda Elementelor Discrete).

 

Permeabilitate: Specificați dacă stratul este permeabil sau impermeabil; în prezenta pânzelor freatice învecinate trebuie definit permeabil stratul în care se găsește pânza și asignată piezometria respectivă.

 

Texturi: Poziționați-vă pe această căsuța și faceți click dreapta, va fi vizualizată paleta de culori din care se poate alege și asocia stratului corespondent. Ca alternativă, este posibilă asignarea texturilor care se află în partea dreaptă a ferestrei de dialog: alegeți cu un click al mouse-ului textura și ținând apăsat butonul mouse-ului, deplasați-vă celula aferentă stratului.

 

 

LUCE_Notă:


Texturile vizualizate în fereastra "Caracteristici geotehnice" sunt instalate separat prin fișierul de Texturi furnizat de GeoStru. Acestea sunt externe programului, pot fi modificate sau integrate/completate acționând în fișierul lor de instalare. Pot fi de asemenea modificate direct în program deschizând un editor intern de texturi cu dublu click pe textura de modificat.

 

 

 

 

LUCE_ Atenție:


Dacă lista de texturi este goală trebuie să instalați fișierul sau să setați corect parcursul din meniul Preferințe.

 

 

Descriere: Poziționați-vă pe celulă și scrieți un text; acesta va fi afișat în legenda stratelor.

 

Parametrii geotehnici de folosit. Unghiul de frecare

 

unghiul de frecare maxim: acest parametru este recomandat pentru nisipuri și pietrișuri cu grad mare de îndesare (densitatea relativă > 70%) sau oricum în versanți în care nu se înregistrează alunecări de teren;

unghiul de frecare rezidual: acest parametru este recomandabil pentru verificarea versanților în alunecare;

unghiul de frecare critic: acest parametru se poate afla pe baza celui maxim/de vârf printr-o formulă propusă de către Terzaghi și este recomandat pentru nisipuri și pietrișuri cu îndesare slabă (densitatea relativă < 20%).

 

Anisotropic strength

 

Datele adiționale: modul de forfecare, densitate, indice de plasticitate, etc. sunt necesare pentru calcularea incrementului presiunilor neutrale în câmp seismic.

 

 

 


©  GeoStru